Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Μια άλλη πλευρά του Γιόχαν Κρόιφ




Αποχαιρετώντας τον ποδοσφαιρικό ήρωα των παιδικών μου χρόνων στην τελευταία του μεταγραφή στην All star των ουρανών, αισθάνομαι την ανάγκη να παραθέσω μερικές πτυχές στην ζωή του μεγάλου ποδοσφαιριστή Γιόχαν Κρόιφ, που τον διαφοροποιούν από ένα απλό προϊόν του ποδοσφαιρικού θεάματος και που ίσως να προβληματίσουν τους κατά τα άλλα καλοπληρωμένους αθλητές του πιο λαϊκού ομαδικού αθλήματος παγκοσμίως.
frixos

* Μπαρτσελόνα στα χρόνια του δικτάτορα Φρανκο


 Στις 17 Φεβρουαρίου του 1974, ημέρα Κυριακή, το «Μπερναμπέου» θα φιλοξενούσε ένα αμφίρροπο, πολυαναμενόμενο και πολυσυζητημένο πριν από τη διεξαγωγή του clasico. Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα αγωνιζόταν ο Κρόιφ, αφού έπρεπε να βρίσκεται στο Άμστερνταμ, όπου η γυναίκα του θα έφερνε στη ζωή το τρίτο τους παιδί. Το πρώτο αγόρι! 
Οι Καταλανοί, όμως, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα πάνε στο ματς της χρονιάς χωρίς τον μεγάλο ηγέτη τους. Η διαδικασία της γέννας επισπεύσθηκε, ο Τζόρντι γεννήθηκε με καισαρική, ο Γιόχαν και η γυναίκα του τον έβαλαν σε ένα καλάθι και επέστρεψαν άρον-άρον στη Βαρκελώνη. 
Ο Κρόιφ απ' εκεί έφυγε κατευθείαν για Μαδρίτη, όπου μαζί με τους συμπαίκτες του έγραψαν μίαν από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του συλλόγου. Με τον «Ιπτάμενο» Ολλανδό να σκοράρει, να δημιουργεί και γενικά να χορεύει την άμυνα της Ρεάλ, η «Μπάρσα» συνέτριψε με 5-0 τους Μαδριλένους μέσα στην... έδρα του Φράνκο. 
Το τι ακολούθησε στους δρόμους της Καταλονίας είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να περιγράψει κανείς με λέξεις. 
Ο θρίαμβος των «μπλαουγκράνα» είχε πολλαπλούς συμβολισμούς, αφού δεν ήταν απλώς μια νίκη απέναντι στον μεγάλο αντίπαλο, αλλά και μια νίκη κόντρα στην ελεγχόμενη από τον Φράνκο ποδοσφαιρική ομοσπονδία. 
Κάποιοι προχώρησαν και ένα βήμα πιο κάτω, χαρακτηρίζοντας τη νίκη σημειολογική και προπομπό της κατάρρευσης της δικτατορίας.


Στις αρχές της άνοιξης του 1974, λίγες μέρες μετά τη γέννηση του γιου του Γιόχαν Κρόιφ. Στο άκουσμα της είδησης ότι ο παίκτης-σημαία της Μπαρσελόνα θα έδινε στον γιο του το όνομα Τζόρντι, ένα καταλανικό όνομα προς τιμήν του πολιούχου της Καταλονίας, έστειλε αστυνομικούς για να συλλάβουν τον «Ιπτάμενο» και τη γυναίκα του, διατάσσοντας παράλληλα όπως στο βρέβος δοθεί το όνομα Χόρχε (σ.σ. η ισπανική «έκδοση» του Τζόρντι). 
Ο Κρόιφ, σε μια κίνηση εκτίμησης και ευγνώμοσυνης προς τον κόσμο της Μπαρσελόνα και το λαό της Καταλονίας, αγνόησε τη διαταγή του δικτάτορα και ο Τζόρντι (ή Τζόρδι όπως προφέρεται στα καταλανικά) έγινε ξανά σύμβολο της ομάδας και του έθνους! Ο μύθος μάλιστα λέει πως αυτή ήταν και η πρώτη φορά στα 35 χρόνια δικτατορίας του Φράνκο όπου μια διαταγή του δεν έγινε ποτέ πράξη.

** Αργεντινή Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978


Στην Αργεντινή επικρατούσε η χούντα του Βιντέλα ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τη χήρα του Χουάν Περόν, Ιζαμπέλα Περόν, στις 24 Μαρτίου του 1976 και μετά από δύο ημέρες ανέλαβε το αξίωμα του προέδρου της Αργεντινής.
Ηταν ο επικεφαλής της τριανδρίας που οργάνωσε το πραξικόπημα και κυβέρνησε με σκληρότητα μέχρι το 1981 σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από δολοφονίες αντιφρονούντων, απαγωγές νεογέννητων και χιλιάδες εξαφανίσεις ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ακόμη αγνοούνται, ενώ κυβέρνησε τη χώρα βασισμένος σε ένα πολύ στενό πυρήνα εννέα στρατιωτικών.

Η Αργεντινή παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της στρατιωτικής χούντας είχε απομονωθεί διπλωματικά διοργάνωσε, το 1978, το πιο αμφιλεγόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο και κατέκτησε νικώντας την Ολλανδία στον τελικό με 3-1.

Η διοργάνωση έγινε κανονικά παρά τις διαμαρτυρίες, καθώς το Κύπελλο της είχε ήδη ανατεθεί από το 1976, με αρκετές χώρες να δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν, ενώ ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ φέρεται να αρνήθηκε να ταξιδεύσει στο Μπουένος Αϊρες εξαιτίας του καθεστώτος Βιντέλα....

πηγές: * Ανδρέας Βιολάρης απο sigmalive.com
** iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου