Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ελβετία ψηφίζει σχετικά με την απαγόρευση της δημιουργίας χρήματος από τις τραπεζες

 frixos
Δημοψήφισμα για την ριζοσπαστική πρόταση, να δοθεί στις κεντρικές τράπεζες η αποκλειστική αρμοδιότητα της δημιουργίας χρήματος, θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα με 110.000 υπογραφές στην Ελβετία.

Η ελβετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι θα διενεργήσει το δημοψήφισμα, αφού περισσότερα από 110.000 άτομα υπέγραψαν αίτημα για να δοθεί στην κεντρική τράπεζα, αποκλειστική αρμοδιότητα για τη δημιουργία χρήματος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η εκστρατεία - με επικεφαλής,  το "κίνημα για την κυριαρχία του νομίσματος στους Ελβετούς", που είναι γνωστό ως πρωτοβουλία Vollgeld - έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την οικονομική κερδοσκοπία απαιτώντας από ιδιωτικές τράπεζες να διατηρούν αποθέματα 100% έναντι των καταθέσεων τους.

"Οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν χρήματα για τον εαυτό τους πια, θα είναι σε θέση να δανείζουν χρήματα που έχουν από τους αποταμιευτές ή άλλες τράπεζες μόνο", δήλωσε η ομάδα της εκστρατείας.

 Στην άμεση δημοκρατία της Ελβετίας, ένα δημοψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν μια κίνηση συγκεντρώσει 100.000 υπογραφές εντός 18 μηνών από την έναρξη της.
 


Αν επιτύχει, το κυρίαρχο νομοσχέδιο θα δώσει στην Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας το μονοπώλιο της φυσικής και ηλεκτρονικής δημιουργίας χρήματος , "ενώ η απόφαση σχετικά με το πώς το νέο χρήμα θα εισαχθεί στην οικονομία θα ανήκει στην κυβέρνηση", λέει ο Vollgeld.

Η ιδέα της αποκλειστικής δημιουργίας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες προτάθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1930 και υποστηρίχτηκε από τον διάσημο Αμερικανό οικονομολόγο Irving Fischer ως ένας τρόπος για να αποφευχθούν οι φούσκες και να περιορισθεί ο απερίσκεπτος δανεισμός.

Στις σύγχρονες οικονομίες της αγοράς, οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τη δημιουργία των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων, αλλά όχι η δημιουργία όλων των χρημάτων, η οποία συμβαίνει όταν μια εμπορική τράπεζα προσφέρει μια γραμμή πίστωσης. Οι κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν να επηρεάσουν την προσφορά χρήματος, με τη νομισματική πολιτική και τα ρυθμιστικά εργαλεία.


  
The Swiss National Bank was established with money creating powers in 1891  Photo: AP
Η SNB ιδρύθηκε το 1891 , με αποκλειστική εξουσία να κόβει νόμισμα και να εκδίδει ελβετικά χαρτονομίσματα.

Αλλά αλλά αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 90% του χρήματος σε κυκλοφορία στην Ελβετία με "ηλεκτρονική 
μορφή", μετρητά που δημιουργούνται από ιδιωτικές τράπεζες, και όχι από την κεντρική τράπεζα.

"Λόγω της εμφάνισης των ηλεκτρονικών πληρωμών, οι τράπεζες έχουν ανακτήσει την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους χρήματα», δήλωσε η Swiss Sovereign Money campaign.

"Η απόφαση που ελήφθη από τους πολίτες το 1891 έχει πέσει σε λήθη."

Δημοψηφίσματα για νομισματικά θέματα δεν είναι κάτι νέο στην Ελβετία.Πέρυσι, η χώρα ψήφισε κατά περισσότερο από 78% να απορρίψει ένα νόμο ζητά η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα αποθέματα χρυσού της από 7% να 20%.

Η Ισλανδία - η οποία είδε την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος με θεαματικό τρόπο το 2008 - έχει επίσης προτείνει την κατάργηση της ιδιωτικής δημιουργίας χρήματος και την  κατάργηση του κλασματικού αποθεματικού στον τραπεζικό τομέα.

πηγή: telegraph.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου