Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Αντίο ΔΕΗ! Καλώς ήρθες Tesla Powerwall!

Αντίο ΔΕΗ! Καλώς ήρθες Tesla Powerwall!

Πολλές φορές ειδήσεις που αφορούν την τεχνολογία περνούν αδιάφορα σε όσους εντρυφούν των πολιτικών πραγμάτων και δικαιολογημένα ενδεχομένως, κατατάσσονται σε δεύτερη μοίρα. Καθότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ειδήσεων αφορά σε ανακυκλούμενα καταναλωτικά σκουπίδια, τα οποία έχουν παίξει καταστροφικό ρόλο, με τον αποπροσανατολισμό και την εξάρτηση, κυρίως των νέων από αυτά.
Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια είδηση που οι προεκτάσεις της είναι άκρως πολιτικές!
Σκεφτείτε σπίτια και κοινότητες, εργαστήρια και βιοτεχνίες, και εντέλει κράτη και κοινωνίες, απαλλαγμένα από την εξάρτηση των υδρογονανθρακικών, πηγών ενέργειας.
Τόσοι πόλεμοι στην μέση και εγγύς ανατολή τόσες γενοκτονίες στην Αφρικανική ήπειρο, τόση αιματοχυσία παγκοσμίως, αλλά και όλο το σκηνικό με τις ΑΟΖ, θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα στην παγκόσμια γεωοικονομική σκακιέρα! 
Αν βεβαίως καταφέρει να "περάσει" στον λαο, αυτή η τεχνολογική εξέλιξη. 
frixos

Στην προχθεσινή ανακοίνωση του, o Elon Musk, χαρισματικός CEO της Tesla Motors παρουσίασε το όραμα του για την μελλοντική τροφοδότηση των σπιτιών μας με πράσινη ενέργεια. 
Το όραμα αυτό ονομάζεται Powerwall και αποτελεί μια οικιακή μπαταρία ιόντων λιθίου, η οποία θα αναλάβει να καλύψει τις πλήρεις ενεργειακές ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας, απαλάσσοντας την παντελώς από την ανάγκη για σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Powerball_1
Τα Powerwalls θα κυκλοφορήσουν σε δύο εκδόσεις, μια των 7kWh και μία των 10KWh με δυνατότητα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού ή μιας μικρής επιχείρησης. Ουσιαστικά οι μπαταρίες αυτές  θα φορτίζονται την ημέρα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακά πάνελ και θα τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τις συσκευές μας όποτε χρειάζεται την ημέρα και βέβαια τη νύχτα.
Το μικρό μέγεθοςη υψηλή απόδοση και ο «πράσινος» χαρακτήρας των νέων αυτών μπαταριώναναμένεταισύμφωνα με την εταιρείανα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τον Elon Muskη νέα μπαταρία κατοικιώνθα μπορούσε να εγκατασταθεί στα πρώτα σπίτια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αρχικά η διάθεση των Powerwalls θα ξεκινήσει από την Αμερική σύντομα όμως οι θαυματουργές πηγές ενέργειας θα λανσαριστούν και στην παγκόσμια αγορά. 
Η τιμή της Powerwall 7kWh θα είναι 3.000 δολάρια, ενώ η μεγαλύτερη των 10kWh θα κοστίζει περί τα 3.500 δολάρια. Με τη βοήθεια της μπαταρίας της Tesla, η εταιρεία θεωρεί ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να πάρουν μια οικονομική ανάσα, ελαφρύνοντας σημαντικά τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς αντί να πωλούν την ενέργεια που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά τους συστήματα, θα είναι σε θέση να την αποθηκεύουν και να την καταναλώνουν οι ίδιοι και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες η τιμή του ρεύματος είναι υψηλή. Εξάλλου η σχεδίαση των Powerwall είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και μπορούν να τοποθετηθούν επιτοίχια ακόμα και εντός του σπιτιού μας, καθώς μοιάζουν με γλυπτά!
Powerpack
Σε περίπτωση αυξημένων αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας η Tesla θα κατασκευάσει τα Powepacks, ύπερ-μπαταρίες των 100kWh που θα μπορούν να φτάσουν έως τα 10MWh καθώς θα έχουν αρθρωτή σχεδίαση. Η τιμή του Powerpack των 100kWh θα είναι 25.000 δολάρια. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Elon Musk με 160 εκατομμύρια Powerpacks μπορεί να τροφοδοτηθεί ολόκληρη η Αμερικάκινη ήπειρος, ενώ με 2 δικσεκατομμύρια Powerpacks ολόκληρος ο πλανήτης. Τα Powerwalls και Powerpacks ανήκουν στη νέα προιοντική κατηγορία που η εταιρεία ονομάζει Tesla Power.
Gigafactory
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο χαρισματικός Elon Musk, έχουμε στον ουρανό μας έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης, τον ήλιο, που μας χαρίζει απλόχερα την ενέργεια του και μάλιστα εντελώς δωρεάν. Καιρός λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτήν την αστείρευτη πηγή ενέργειας! Οι μπαταρίες θα κατασκευάζονται στο νέο εργοστάσιο Gigafactory, το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2017, ενώ έως το 2020 θα μπορεί να παράγει σε ένα μήνα όσες μπαταρίες παρήχθησαν παγκοσμίως το 2013.
πηγή: Tech Matrix

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου